De unieke Urilady in Oostende is een gewoon zelfreinigend toilet (2013)

De unieke Urilady in Oostende is een gewoon zelfreinigend toilet

De zogenaamde Urilady in Oostende is een gewoon zelfreinigend toiletDe zogenaamde Urilady te Oostende is een gewoon zelfreinigend toilet.De eerste peperdure Urilady in Vlaanderen werd een week geleden door de burgemeester van Oostende, de heer Jean Vandecasteele (SP.A), aan de pers voorgesteld. De Stad Oostende telt op dit moment drie Urilifts en één Urilady die ’s avonds vanaf 18u uit de grond rijzen. Maar de zoganaamde Urilady is een gewoon zelfreinigend toilet.

Ondanks het aandringen van Plasacactie VZW, was de burgemeester van Oostende niet bereid om de enige Urilady in Vlaanderen door de plasactivisten van Plasactie VZW te laten uittesten aangezien dit ongepast zou zijn. Per slot van rekening was dit product speciaal voor vrouwen ontworpen om na een avondje uitgaan een snel plasje te doen.

Toen  de peperdure herenurinoirs in 2001 in het Gentse werden geplaatst, zegende  schepen Versnick ze trots in  met zijn plas in de aanwezigheid van de pers.

Twee dagen na de voorstelling van het unieke exemplaar Urilady aan de pers, zijn de activisten van Plasactie VZW naar Oostende afgereisd om de Urilady uit te testen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, was de zogenaamde Urilady geen urinoir dat speciaal voor vrouwen was ontworpen, maar een gewoon zelfreinigend toilet, toegankelijk voor mannen en vrouwen. Heeft de firma Urilift de stad iets wijsgemaakt of was het gewoon een promotiestunt? Wie zal het zeggen.

Het voordeel van een gewoon toilet is dat het zowel door mannen als vrouwen gebruikt kan  worden. Bovendien dient het voor beide boodschappen terwijl een urinoir maar één boodschap kanaliseert. Op dat vlak heeft de stad Oostende goed gehandeld. Toch is het bedenkelijk dat men in een straal van minder dan 300 m rond  het zelfreinigend toilet  (kostprijs 110.000 euro) die voor iedereen toegankelijk is, 120.000 euro uitgeeft om drie Urilifts (elke Urilift biedt drie urinoirs aan met beperkte privacy) te plaatsen die enkel door mannen kunnen gebruikt worden.

Aan de lijnhalte op het Marie José-plein rijst een Urilift vanaf 18u uit de grond terwijl op dezelfde plaats de ondergrondse toiletten voor iedereen gesloten zijn.  In ieder geval zijn dergelijke impulsieve uitgaven bedenkelijk indien men geen visie heeft waar en waarom men zoiets plaatst.

Het is zeer positief dat reeds verschillende steden initiatieven ondernamen om het gebrekkige aanbod aan publiek sanitair te verbeteren. Toch  realiseren de meeste steden zich amper dat een goede inplanting van publiek sanitair en een doordachte organisatie voor het onderhoud ervan een duidelijke visie vraagt. Dergelijke impulsieve uitgaven zonder enige visie en sanitair beleid hebben weinig kans tot slagen.

Denk maar aan de peperdure Gentse urinoirs die in totaal 600.000 euro aan de stad hebben gekost. De onderhoudskosten van dergelijke urinoirs bedragen per unit ongeveer 1500 euro per jaar. Spijtig genoeg worden deze dure en speciaal voor mannen ontworpen urinoirs vaak misbruikt. Niet zelden laten mensen daar een pak kots of een ander pakketje achter,  wat tot zeer degoutante taferelen leidt.

Een goed doordacht sanitair beleid moet ook inzetten op sanitaire opvoeding die vanuit de schoolbanken en van het thuis uit begint. Een goed, proper en gratis sanitair is een mensenrecht. Een democratisch aanbod aan goed en proper sanitair is ook van belang voor de stadshygiëne. Net als Plasactie VZW zijn de Japanners van mening dat de civilisatie van op de pot begint. 

For people of the Land of the Rising Sun, no matter how developed a country is and how sophisticated the particular nation’s buildings are,  if cleanliness of public toilets is compromised, the country is considered to be ‘undeveloped” [citaat: Zulkiple Ibrahim].

********