Guerrilla-actie om gratis naar toilet te gaan - Artikel (2011)

Guerrilla-actie om gratis naar toilet te gaan

Een groep studenten, Pinkeln.inc heeft in de nacht van 23 op 24 maart een guerrilla-actie ondernomenen en vijf Gentse standbeelden voorzien van een wc-borstel en een tekst ‘I Want to Pee Free’. Hiermee willen ze bij horeca-eigenaars pleiten voor gratis wc-voorzieningen. Ook al moest de oud-stafhouder Hippolyte Metdepenningen aan het Justitie Paleis onmiddellijk zijn wc-borstel afstaan, hielden De Gebroeders van Eyck, Romain De Coninck, Lieven Bauwens en de dames aan de voeten van Jacob Van Artevelde stevig hun wc-borstels in de hand en riepen zij ‘I Want to Pee Free’.

Baharak Bashar | Gent 2011

‘We zijn een groep studenten aan de Artevelde Hogeschool en we moeten in het kader van een schoolproject een Duits woord naar keuze zo ruim mogelijk verspreiden. We hebben voor het Duitse woord ‘pinkeln’ gekozen wat ‘plassen’ betekent’, vertelt de woordvoerder van Pinkeln.inc. Om dat woord te populariseren, hebben deze studenten daar een boodschap aan gekoppeld als ‘Pinkeln for free’ of ‘I Want to Pee Free’. De woordvoerder bepleit deze keuze en zegt: ‘Het uitgaan is echt duur geworden. De betalende wc’s zijn een aanslag op ons zakgeld. Zo moeten we in verschillende Gentse clubs zowel inkom als wc-geld betalen.' 

Hoewel dit project vanuit een schoolproject is gegroeid, wil de studentengroep,Pinkeln.incmet deze actie de horeca-eigenaars aanzetten tot het aanbieden van gratis toiletten. In Gentse clubs als Decadence en Culture Club worden er toegangsgeld gevraagd en de toiletten worden nog eens apart tegen 40 of 50 cent aangeboden, terwijl men voor een gewone pint 2 euro betaalt. In Charlatan wordt soms toegangsgeld gevraagd maar de toiletten worden daar ook aan eigen klanten tegen 50 cent aangeboden. ‘Toch vinden we dat gratis toiletten aanbieden een vanzelfsprekende klantenservice, zeker als we ter plaatse consumeren’, besluit de woordvoerder. 

Wanneer vier keer naar het toilet gaan gelijk is aan een consumptie, nemen sommigen toch het risico om te gaan wildplassen wat echter met 60 euro wordt beboet.

*****

Om Pinkeln.inc te steunen, ga naar http://www.facebook.com/peeforfree en “like” de pagina.